Kolo življenja je potrebno pognati vsako jutro

Prve znake multiple skleroze sem opazila pri 19 letih. Takrat sem delala v računovodstvu. Naenkrat se je pojavila panika, ker nisem v trenutku nič videla na desno oko.

ZGODBA

Odšla sem na pregled k osebni zdravnici, ki je prepoznala znake multiple skleroze in me takoj napotila na specialistični nevrološki pregled. Specialisti so mi potrdili diagnozo multiple skleroze.

Moram priznati, da sem takrat bila zelo prestrašena. Nisem vedela za kakšno diagnozo gre in kaj prinaša ta bolezen. Po diagnozi sem pol leta preživela v bolnici in bila deležna različnih terapij, saj se mi je pojavil sum na možnost možganske krvavitve. V tistem času sem tudi študirala, a zaradi bolezni študija nisem zaključila.
Sedaj me multipla skleroza spremlja že vrsto let. Postala je moja prijateljica, s katero se boriva z roko v roki.

Znaki diagnoze multiple niso nikoli zadevali gibalnih težav. Bolezen je vplivala predvsem na moje kognitivne sposobnosti, povezane s koncentracijo. Ker opravljam računovodsko delo, kjer je potrebna visoka koncentracija, sem bila primorana obveznosti prilagoditi svojim sposobnostim. Trenutno sem polovično invalidsko upokojena. Zaradi tega se je poslabšal finančni položaj. Sčasoma sem se sprijaznila s situacijo in hvaležno mislijo na to, da se mi gibalno stanje od postavljene diagnoze ni še nič poslabšalo.

Moram pa priznati, da mi moja dva otroka prinašata največjo srečo. V bistvu mi je nevrologinja priporočala nosečnost, ki naj bi izboljšala stanje multiple skleroze. Zelo sem ji hvaležna, saj je nosečnost dejansko zelo pozitivno vplivala na multiplo. Srečna sem tudi, ker imam krasnega partnerja od katerega sem deležna veliko podpore.

Na življenje gledam zelo pozitivno. Pozitivne stvari pa si moramo ustvariti sami. Žal je tako, da nič ne pade iz neba. Pomembna je dobra volja in samozavest. Veliko je potrebno delati na sebi. Jaz rada pomagam drugim, to me osrečuje. Vedno pravim, da je kolo življenja potrebno pognati vsako jutro. Pridejo tudi trenutki, ko so črni in sivi, ampak iz tega je potrebno izvleči pozitivno.